10 דברים שאני לא קונה יותר

מינימליזם, קיימות וחסכנות – לא אצל כולם כל הדברים האלה הולכים בהכרח יד ביד, אבל אצלי כן.
חשוב לי לצמצם את טביעת הרגל האקולוגית שלי ככל הניתן, אני משתדלת להימנע מאריזות ומפלסטיק, ממחזרת כל מה שאפשר למחזר ובטח שלא משתמשת בחד פעמי.
מי שכבר הכיר אותי יודע שחשוב לי גם להתנגד לתרבות הצריכה, המינימליזם הוא אנטיתזה לתרבות הצריכה. כך יוצא שבעצם אני כמעט ולא קונה. אצלי זה מתקשר בעיקר למיינד סט ולאורח החיים המינימליסטי שלי, וגם מאוד לקיימות ואקולוגיה – צמצום הצריכה זה אחד הדברים הגדולים ביותר שניתן לעשות למען הסביבה. 

מאחר ואני לא קונה הרבה, יוצא שאני די חסכונית (וכאן אפשר לקרוא איך מינימליזם חסך לי כסף). הרצון לחסוך הוא נחמד, אני מאוד מעוניינת שיהיה לי כמה שיותר על מנת לתת לילדים שלי, אבל זאת לא הסיבה למינימליזם שלי. זה תוצר לוואי חביב ביותר.

כך יוצא שבתור מינימליסטית גיליתי שיש לא מעט דברים שאני פשוט לא קונה יותר! ריכזתי פה רשימה של עשרה דברים שגיליתי שאני פשוט לא צריכה.

1. מרכך שיער

מסתבר שהשיער שלי מסתדר יפה מאוד בלי מרכך לשיער ובלי חומרים נוספים שבעבר תמיד ניסיתי – קרם לחות, גלייז, מוס, ספריי לשיער, שמפו יבש, יו ניים איט, אני קניתי את זה. שמפו עדין זה כל הסיפור בשבילי. (ולא, אין לי וגם לא יהיה לי אומץ לנסות no poo!)

2. פתרונות אחסון וארגון

בכל פעם שקניתי פתרון אחסון הייתי בטוחה שזאת הפעם האחרונה – הרי ברגע שמוצאים את הפתרון ה"נכון" אין צורך יותר בעוד פתרונות. הבעיה היא שאין כזה דבר. יש אינסוף מקומות שבהם נרצה לסדר ולארגן את החפצים – ארון הבגדים, הארון באמבטיה, מתחת לכיור, מעל מכונת הכביסה – אני יכולה להמשיך לנצח.

היום אין לי צורך יותר בפתרונות אחסון כי אין לי בעיה של עומס בארונות ובמגירות – יש לי בדיוק את מה שאני צריכה, אני יכולה להניח אותו בכל סלסלה, והיא לא חייבת להיות מחולקת, מודולרית והייטקיסטית, זה עדיין מסודר.

תיקים וארנקים

3. תיקים וארנקים

בשנה שעברה קניתי תיק יקר בגודל בינוני של קיפלינג, ונפטרתי משאר התיקים. קניתי בכוונה תיק איכותי שידעתי שיחזיק לי שנים, ואין לי שום כוונה לרכוש תיק נוסף בשנים הקרובות.

לגבי ארנקים, לאחרונה מסרתי את הארנק שלי אחרי ששכב באחסון למשך מספר חודשים, גיליתי שאפשר להתנהל בעולם כאדם מבוגר גם בלי ארנק! יש לי כרטיס אשראי ותעודה מזהה בקייס של הפלאפון, והנה דבר אחד פחות שאני צריכה לדאוג לו.

4. טמפונים ושאר "מוצרי היגיינה נשית" חד פעמית

קל! קניתי גביעונית אחת לפני שלוש שנים, וזהו. (טוב, אחרי הלידה האחרונה גיליתי שאני צריכה להחליף אותה, אז נעלה את הספירה לשתי גביעוניות ב3 שנים.)

אני משלבת את הגביעונית גם עם תחתוני וסת ומעט תחתוניות רב פעמיות מבד, ואני לגמרי מאובזרת בתחום המחזור החודשי. כתבתי פוסט שלם על היגיינה נשית רב פעמית.

אין מרוצה ממני, וכבר שלוש שנים שלא הייתי צריכה לקנות "תחמושת" לזמן הוסת.

חיתולי בד רב פעמיים

5. חיתולים חד פעמיים

בהמשך ישיר למספר 4 – כשמעיין, הבן הבכור שלנו היה בן שלושה חודשים התחלנו להתנסות בעולם ההחתלה בבד (וזה אכן עולם ומלואו). תוך מספר חודשים היו לנו מספיק חיתולים כדי לחתל באופן בלעדי בבד ולזנוח את החד פעמי. החיתולים האלה שורדים נהדר ועדיין משמשים אותנו כעבור שלוש שנים לילד השני.
אם הנושא מעניין אותך, כתבתי פוסט מפורט על חיתולי בד רב פעמיים לתינוקות, ועל ההתנסות שלנו בחיתולי הבד.

6. פיצ'פקעס וקישוטים לבית

בין הדברים הראשונים שיצאו מהבית שלי בתהליך הפינוי והסינון היו הקישוטים לבית, ואחרי שהוצאתי אותם גיליתי שלמרות שאהבתי את המראה שלהם – כשהם לא נמצאים המרחב הרבה יותר נעים ורגוע. מדובר מחפצים ללא שום פונקציה מלבד היותם חפצים, ואין לי שום צורך או רצון בכאלה.

7. ספיירים וגיבויים

בעבר ספיירים חלשו על הבית שלי – בעיקר במטבח ובאמבטיה.

היום עברנו למדיניות שבה אנחנו מסיימים את מה שיש לנו ורק לקראת סופו קונים חדש, וזה הוכיח את עצמו – הרבה יותר קל לנו להתמצא במזווה כשיש שם משמעותית פחות דברים. אנחנו עושים קניה בסופר אחת לשבוע ומשלימים את כל מה שצריך, כאשר מה שמניע אותנו הוא מה חסר בבית, ולא מה שבמבצע. במקום שאני אחזיק מלאי בבית של הדברים שבעתיד אצטרך – אני נותנת לחנויות לשמור על המלאי. 

ספר

8. ספרים לי ולילדים

אני מתביישת להגיד שרק לאחרונה השכלתי לעשות מנוי לספריה העירונית! בעבר הייתי קונה המון ספרים לילדים, זאת רכישה ממש מתגמלת – גם מקבלים את הריגוש שבקניה, וגם מרגישים שהשקענו בחינוך הילדים.

מאז שעשיתי מנוי לספריה אנחנו הולכים פעם בשבוע (ולפעמים אני עוברת שם לבדי 10 דקות לפני האיסוף מהגן) ומגלים שם ספרים מעולים שאחרת לא היינו פוגשים, ומסתבר שיש שם את כל הספרים שאי פעם רציתי! מי היה מאמין. הילדים נהנים מהחידוש השבועי, וכעבור שבוע בדרך כלל כבר לגמרי ממצים אותו.

9. סוגים שונים של חומרי ניקוי

מסתבר שאין באמת צורך בסוג שונה של חומר ניקוי לכל איזור בבית, ושבסך הכל מדובר במים עם קצת סבון. אני משתמשת בשפריצר עם מים וקצת סבון כלים לרוב חלקי הבית, בשירותים מוסיפה גם אקונומיקה, ולרצפה עדיין יש לי בקבוק גדול של שמפו רצפות, אבל כשיגמר אנסה גם אותו להחליף במים וסבון כלים. למקרים קשים במיוחד אני מערבבת מים, קצת סבון כלים, סודה לשתיה וחומץ – וזהו. זה עובד להכל.

* עדכון: החומר לרצפה נגמר. ואכן כמו שציפיתי, כבר כמה חודשים שמשתמשת במים חמים עם קצת סבון כלים וחומץ, והרצפה – נקיה. למי שרוצה תוספת ריח אפשר להוסיף כמה טיפות של שמן אתרי.

* עדכון נוסף: עדכנו אותי בתגובות שלא כדאי לערבב סודה עם חומץ לשתיה מאחר והם סותרים זה את זה ומבטלים את הפעולה האחד של השני. לקריאה מעמיקה בנושא אפשר לקרוא במאמר הזה של מכון דוידסון, והשורה התחתונה היא לבחור אחד מהם ולא להשתמש בשניהם יחד. תודה אידה על העדכון.

מחברת

10. מחברות ומוצרי נייר

וואו, כמה מחברות מופלאות מסרתי הלאה. יש לי חולשה לעולם הנייר! אני מהזן שאוהב לכתוב בעט ונייר, במקומות עבודה תמיד השתעשעו על המחברות המיושנות שלי. אני גם כותבת יומן אישי של ממש, בעט ונייר, כמו פעם. עם השנים הצטברו אצלי המון מחברות יפהפיות שפשוט לא יכולתי שלא לקנות. הבעיה? לא השתמשתי בהן. המציאות היא שתמיד יש לי מחברת בשימוש, וכשהגיע תורה של המחברת הבאה בתור – או שהרגשתי שהיא יפה מכדי "לבזבז" על סתם רשימות (מצחיק, שלהשתמש במשהו הופך לבזבוז), או שהיא לא בדיוק התאימה למה שרציתי.

אז מחברות אני דווקא כן קונה – אבל אחת, שאני יודעת שתהיה לי נוחה, ורק כשאני צריכה אותה. בהמשך ישיר לסעיף הספיירים – אני לא אוגרת מלאי של מחברות למקרה הצורך, אלא קונה כשצריכה.


ומה איתכם? ספרו לי בתגובות אם יש דברים שגם אתם הפסקתם לקנות, או שאתם חושבים להפסיק להפסיק לקנות.

אפי
אפי

אמא, מינימליסטית, כותבת.

הרשמה לניוזלטר:

33 תגובות

  1. וואווו!! איזה כיף שגיליתי אותך! את כותבת מהמםםם ובא לי כבר לחזור הביתה ולהעיףףףף הכל!

      1. היי,לא יודעת איך מגיבים לפוסט,אז מגיבה על תגובה…
        בלוג חשוב ומענין מאוד.
        כיף לי שגיליתי אותו,כי אני אגרנית כפייתית של ניירת,מחברות,מתנות….
        !You name it
        מרגש אותי שהרבה סעיפים ממה שכתבת אני בכל זאת מיישמת כמו ענין המיחזור,כלים חד פעמיים,ספריה עירונית,ספיירים..מתי התחלת את הבלוג??

    1. מעולה! אני שונאת לאגור דברים ויש לי נטייה להעיף לעיתים תכופות. מצד שני חולשה לתיקים ומחברות.
      מצד שלישי חשוב לי לארגן מקומות אחסון נוחים והגיוניים לכל דבר כדי לשמור על הסדר בבית. בקיצור מתחילה לצמצם מחברות, ספרים וחומרי ניקוי. וזאת רק ההתחלה לה לה לה

      1. אחותי לחולשה למחברות!
        תחזרי לעדכן איזה כיף את מרגישה אחרי הצמצום 💞

  2. מעניין. אני גם מרוצה מהפתרון של הגביעונית ולגמרי סיימתי עם מוצרי הגיינה חד פעמיים אבל בחיתולים נכשלתי. קניתי שני קיטים להתנסות ולא הצלחתי למצוא שזה יעיל…ספרי על הניסיון שלך

    1. עם החיתולים לא הייתי מצליחה בלי תמיכה אונליין מקבוצת הפייסבוק – סודות חיתולי הבד, מכירה? ויש גם קבוצת בת – חיתולי בד למתחילים. יש שם המון אינפורמציה.
      היה לנו ניסיון כושל אחד כשהיה ניובורן – השכרנו ערכת החתלה שלמה וממש לא מצאנו את הידיים והרגליים עם הדבר הזה וזה היה ניראה לנו מסובך ומעייף, ואז בגיל שלושה חודשים עשינו את זה לאט יותר – קנינו שני חיתולים ושילבנו לאט לאט עוד חיתולים עד שהגענו לכמות מספיקה, ככה זה היה קצת פחות מאיים והיה לנו יותר זמן להבין מה אנחנו צריכים ואוהבים.

  3. מחברות ומוצרי נייר זאת אובססיה שקשה מאוד להיפטר ממנה! מתחברת למלא דברים שכתבת כאן ומקווה להצליח לאמץ כמה שיותר הרגלי קנייה מינימליסטיים…

    1. אם רק היית יודעת כמה מחברות מהממות וריקות העברתי הלאה! אני כבר לא מרשה לעצמי אפילו לפזול לכיוון חנויות כלי כתיבה כי אני ישר נמשכת למוצרי הנייר…
      אני ממש שמחה לשמוע שהתחברת!

  4. מהמם איזה יופי של תהליך.
    אני הפסקתי עם חנויות פיציפקס
    מעולם לא התחברתי לשמור כמויות
    המזוווה שלנו כנל
    אין יותר קניות בחול ומזכרות
    בגדים רק בעת הצורך

  5. חומרי ניקוי לגמרי יצאו מרשימת הקניות אצלי:) שפריצר עם סבון וחומץ עובד על הכל.
    לאחרונה עברתי למפיות בד שאני מכבסת אחת לשבוע (יש מלאי שבועי מספיק) וזה נהדר להפסיק לרכוש מפיות נייר.
    עברתי גם למטלית רב פעמית להסרת איפור ולניקוי הפנים שעושה עבודה טובה! כבר חודשים שלא שטפתי פנים עם סבון 😉 נשמע מגעיל (עכשיו כשאני כותבת את זה), אבל בוקר אחד ממש שרפו לי הפנים מה סבון הקבוע שלי, וראיתי שהמטלית הזו עושה עבודה מעולה גם ללא סבון.

    1. מעולה לשמוע שהמטלית הזאת טובה! אני בדיוק מתכננת לקנות אחת בשביל להסיר איפור ולהפסיק לקנות מסירי איפור.
      ומאז שכתבתי את הפוסט באמת נגמר לי השמפו רצפות (פתאום זה נשמע ממש מצחיק ושיווקי "שמפו רצפות".. בואו, סבון..), אני משתמשת במים עם סבון כלים וזה עובד נהדר. אעדכן גם בפוסט. זה כל כך כיף שיש כל כך פחות דברים לקנות.

    1. היי! יש מלא קבוצות פייסבוק שאפשר להתייעץ בהן, אבל מהחוויה שלי כל ההבדלים לא באמת כאלה משמעותיים.

  6. סקרנית אובססיבית…..
    למה הכוונה בביטוי no poo?

    1. היי מיכל! מגיבה לך פה על שתי התגובות 🤗
      אני ממש שמחה שמצאת אותי – ניירות, מחברות, ציוד משרדי – זאת אובססיה שרק מכורים יבינו 😂 ואני ממש שם. אבל באמת מרגישה חופשיה יותר בלעדיהם.
      התחלתי את הבלוג בינואר השנה, כלומר קצת יותר מחצי שנה.
      no poo זאת שיטה שבה לא חופפים את השיער בשמפו בכלל. (no shampoo). משתמשים בחומץ תפוחים או בכלום, והחסידים של השיטה טוענים שהשיער אחרי תקופת הסתגלות לא קלה ניראה נהדר בכל רגע נתון בזכות השמנים הטבעיים שבו. או משהו כזה. 🙃 אני ממש לא אמיצה מספיק בשביל לנסות את זה והאמת שאני אוהבת לחפוף אז לא חסר לי.
      תודה על התגובה!💕

  7. היי,
    תודה על הרשומה, היה מענין.

    הערה לגבי ערבוב סודה וחומץ – לא כדאי,זה מבטל אחד את השני, זה חומצה ובסיס. עדיף אחד מהם.
    והסבר יותר מעמיק יש פה:
    https://www.google.com/amp/s/davidson.weizmann.ac.il/online/sciencepanorama/%25D7%25A0%25D7%2599%25D7%25A7%25D7%2599%25D7%2595%25D7%259F-%25D7%2596%25D7%2594-%25D7%25A2%25D7%25A0%25D7%2599%25D7%2599%25D7%259F-%25D7%259E%25D7%2593%25D7%25A2%25D7%2599%3famp

    1. תודה רבה על ההערה והקישור! לא ידעתי את זה ויצא לי לערבב ביניהם. אני אעדכן בפוסט וגם בשגרת הניקיון שלי. 🙏🏻

  8. איזה כיף לקרוא אותך פה 🙂 אני גרה בדירונת קטנטנה אז יוצא לי בלי כוונה מראש להתחיל להיות יותר מינימליסטית, וזה כיף. אז לוקחת ממך רעיונות והשראה.
    שאלה בעניין כל הניירות- אהבתי הגדולה 🙂 – מה את עושה עם כל המחברות שכתבת במשך השנים? חלק כבר זרקתי האמת, אבל תוהה אם לא חבל.. ובכלל אשמח לקרוא על מינימליזם בכל הניירת- בירוקרטיה, לימודים, שיעורים וסדנאות שהייתי בהם וסיכמתי ולא פתחתי מאז…
    ואשמח גם לקרוא על מינימליזם במחשב ובפלאפון 🙂

    תודה!

    1. איך אני מתחברת לזה.. מחברות זאת ה-אהבה הכי גדולה שלי ואני לגמרי מתכוונת לכתוב על זה בהמשך.
      אני שמרתי לי כמה סנטימנטליות מהתואר, כי אני יודעת שאהנה לקרוא בהן בהמשך, אבל הגבלתי את זה מאוד.
      דווקא ביומנים האישיים אני עוד מתקשה. 🙂
      תודה על הרעיון – אני אשמח לכתוב עוד מינימליזם בניירת ובביורקרטיה כי זה באמת יכול להיות מכשול גדול לפעמים. על מינימליזם דיגיטלי כתבתי קצת, בעיקר על מינימליזם בתיבת המייל – פה בקישור https://www.minimalima.co.il/digital-minimalism-in-your-inbox/, אבל בהחלט יש לי תוכניות לכתוב עוד.
      תודה רבה על התגובה!💞

  9. מעולה.
    בדיוק דברים שחשבתי עליהם בעצמי.
    ומצחיק שהסעיף הראשון הוא דווקא מרכך שיער, שלגביו תהיתי מאוד לאחרונה, וגם כל חומרי הניקוי.
    היה כיף לקרוא 🙂
    מחכה לרשימה מספר 2!.

  10. הרגת אותי עם המחברות…חשבתי אני היחידה עם ההפרעה הזאת…חחח..ואני רואה גם בתגובות 🤣 צריך לפתוח קבוצת תמיכה. יש לי מלאי מחברות ואני כממש אוהבת למלא מחברות , לסכם הרצאות,לסכם רעיונות,לסכם ספרי עיון, לסכם פודקאסטים מעניינים …כל נושא מקבל מחברת …אמה שכן אמרתי לעצמי שאני לא קונה יותר מחברות עד שאני לא מסיימת את אלה הקיימות אבל לא מסוגלת לשחרר את אלה שכבר יש לי

  11. שלום, התחלתי לא מזמן תהליך של פינוי בגדים וניסיתי לצרף את בני המשפחה לרעיון:
    כל בגד חדש או יד שניה שנכנס לבית, שני פריטים מאותו סוג יוצאים מהבית.
    כמה מקום נהיה בארון…

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

רוצה עוד מינימליזם?

כדאי להירשם לניוזלטר. אני שולחת עדכון אחת לחודש.

רוצה עוד מינימליזם?

כדאי להירשם לניוזלטר!

אני שולחת עדכון אחת לחודש.