מינימליזם נשי – גביעונית, תחתוני מחזור ותחבושות בד

אני יכולה בקלות להגיד שאף פעם לא חשבתי שאשתף בפלטפורמה כזאת מה אני עושה עם הוסת שלי. אבל הנה, כבר שום דבר לא מפתיע אותי.

בפוסט שלי על 10 דברים שאני לא קונה יותר, ציינתי שאני לא קונה יותר טמפונים ומוצרים חד פעמיים שכאלה, אלא משתמשת בגביעונית ובתחתוני מחזור. וגיליתי שזה נושא שמאוד מעניין את הקוראות שלי.

מדי פעם יוצא לי לחשוב על זה. כמה זה הרגיש רגיל במשך כל החיים להשתמש בטמפונים ומוצרים חד פעמיים, ולהשליך. כמה מוצרים כאלה קניתי, כל חודש, כל שנה, שנים. ואיך פתאום כבר חמש שנים שאני פשוט לא קונה. וזה הפך להיות כל כך רגיל, שניראה לי מוזר אחרת!

כשסיפרתי לאמא שלי שאני כותבת פוסט על הנושא, היא שאלה אותי אם לא כדאי לי להשאיר גם משהו פרטי לעצמי. אבל אני אומרת – למה לא להכניס את הקוראות של הבלוג אלי לתחתונים? או לפחות לחדר האמבטיה.

יתרונות של היגיינה נשית רב פעמית

כמה יתרונות של היגיינה נשית רב פעמית

מוצרי וסת רב פעמיים זה הכי מינימליסטי

מבחינתי זה באמת היתרון הגדול ביותר.

זאת לא היתה הסיבה שעברתי לרב פעמי, אבל היום כשאני מסתכלת על זה ממרחק הזמן, זה באמת הדבר שהכי משמח אותי.

לפני שעברתי לרב-פעמי, הייתי משתמשת במהלך החודש בתחתוניות חד פעמיות, כאלה דקיקות, ובזמן המחזור בטמפונים.

היום, כשאני כבר מתורגלת במינימליזם, המחשבה על להצטייד בכמות הציוד הנוספת הזאת בכל חודש עושה לי מגרד. כשיש מבצע לאסוף שתי חבילות, ואז צריך לאחסן אותן, לזכור שיש לך חבילה נוספת כדי לא לקנות שוב במבצע הבא. לדאוג כל הזמן שלא יגמר ולא להיתקע בלי חלילה.

אני מוצאת שהסידור שיש לי היום הוא הכי פחות תופס מקום. גביעונית, 4 תחתוני מחזור ו-4 תחתוניות בד זה כל מה שאני צריכה, לאורך כל החודש כולו. אני מאחסנת את כל הנ"ל במגירת התחתונים שלי, וזהו.

מוצרי וסת רב פעמיים זה הכי אקולוגי

כשמדברות על כל המוצרים החד פעמיים האלה, אי אפשר שלא לחשוב גם על הסביבה. אני חושבת על כמות הזבל שמייצרת אישה אחת במשך שנה רק ממוצרי היגיינה נשית שכזאת, כפול כל הנשים בעולם כולו. זה גדל מהר מאוד למימדים בלתי נתפסים ממש של זבל. וזה עוד בלי לדבר על כל תהליך הייצור, אריזה ושינוע.

זה די ברור שלקנות זוג תחתונים או גביעונית אחת לכמה שנים זאת בחירה הרבה פחות מזיקה לסביבה.

אקולוגי

החוויה האישית שלי

עד ההריון הראשון שלי השתמשתי רק בחד פעמי ולא הקדשתי לכך מחשבה נוספת.

אחרי הלידה גיליתי שפחות נעים להשתמש במוצרים החד פעמיים. ובמקביל לכך שחיתלתי אותו בחיתולים רב פעמיים, נפתחתי לאפשרות של מוצרי רב פעמיים גם לנשים. אם זה יותר נעים לטוסיק של התינוק שלי, זה בטח יהיה גם יותר נעים לי.

בין לשמוע על גביעונית בפעם הראשונה לבין לקנות ולהשתמש באחת, יש בדרך כלל הרבה פער.

לרוב, בפעם הראשונה ששומעות על זה התגובה היא ממש רתיעה וגועל. אפילו נתקלתי בתגובה כזאת מרופא הנשים שלי (!).

כמו כולן, גם אני לא הייתי מאלה שאמרו "וואו איזה רעיון מגניב" על גביעונית בפעם הראשונה ששמעתי על זה. יותר כמו – איכס, למה שארצה בזה.

אבל לאט לאט התחלתי להיפתח לרעיון. כן רציתי להיות יותר אקולוגית, וגם עניינו אותי הרעיונות על כך שזה יותר בריא.

בהתחלה רק קראתי על זה, ואחר כך התחלתי לייט. החלטתי להתנסות בתחתוניות בד. הזמנתי ארבע תחתוניות בד כדי להתנסות (עוד לא ידעתי שזה כל מה שאצטרך!). ראיתי כי טוב, והחלטתי לנסות גביעונית. אחר כך הגיעו גם תחתוני המחזור (ואני לא בטוחה מה היה לי יותר קשה מחשבתית בהתחלה – תחתוני מחזור או גביעונית 😂).

לא בחרתי באופציה אחת על פני האחרת, אלא אני משלבת את שלושת האפשרויות האלו במהלך החודש.

גביעונית - מינימליסטי

גביעונית

הכוכבת.

איך אפשר לתאר את הגביעונית בצורה מושכת? אני חוששת שאי אפשר.😂

מדובר בטמפון רב פעמי. בעצם זאת כוסית קטנה מסיליקון (גמיש!) שמכניסים לנרתיק בזמן הוסת. היא יושבת בנרתיק, דם הוסת נאגר בה, ואחת לכמה שעות מרוקנים אותה, שוטפים ומחזירים.

אם זאת אחת הפעמים הראשונות שנתקלת במושג, זה בטח נשמע לא משהו.

אבל זה מסוג הדברים שככל שנחשפים אליהם יותר, הם נשמעים יותר הגיוניים.

במקום טמפון – גביעונית. במקום לספוג את הדם היא אוגרת אותו. במקום לזרוק את הטמפון לפח, מרוקנות את הדם לאסלה, שוטפות את הגביעונית במים וסבון. וזהו.

גביעונית לוסת מינימליסטית

איך זה באמת?

בוסת הראשונה, זה מוזר. צריך להתרגל. אני זוכרת שתזמנתי את הוסת הראשונה לכזאת שאני אהיה בה יחסית הרבה בבית (בתקופה שבה זה לא היה נתון קיים 😂).

זה גם לוקח זמן בהתחלה. צריך להתרגל לצורת ההחדרה של הגביעונית, שצריכה להיפתח בתוך הנרתיק. וגם צריך להתרגל להוציא את הכוס בלי ליצור לכלוך. אני חושבת שלקח לי 2-3 וסתות להפוך למאסטרית בגביעונית (תואר שהענקתי לעצמי והוא מוכר על ידיי בלבד).

כשהיא בפנים היא כמובן לא מורגשת.

אני מצרפת סרטון מעולה שמסביר על השימוש בגביעונית. הוא של חברת OrganiCup, אבל רלוונטי לכל הגביעוניות.

וכמה שזה מרענן לראות בסרטון/פרסומת דם בצבע של דם! לא עוד נוזל כחול וסטרילי.

איך בוחרות גביעונית?

הגביעונית היא מוצר מאוד אינדיבידואלי ויש עשרות סוגים שונים. ההבדלים ביניהם לא ענקיים, אבל קיימים. בעיקר ברמת הגמישות של הגביעונית ובגודל.

רמת הגמישות: כמה הגביעונית רכה או קשה.

יותר קל להכניס ולפתוח גביעונית קשה, אבל יותר קשה להוציא, ויותר קל להוציא גביעונית רכה, אבל קשה יותר להכניס.

יש גם עניין עם חוזק שרירי רצפת האגן, אבל אני מודה שמצאתי בכל הרשת דעות סותרות לגבי איזה גביעונית מועדפת לרצפת אגן חלשה).

גודל: בדרך כלל זה קטן או גדול. קטן לנשים לפני לידה, וגדול לנשים אחרי לידה או אחרי גיל 30.

איך לבחור גביעונית למחזור

אז איך אני בחרתי?

בפעם הראשונה שקניתי גביעונית עוד לא היה מבחר מטורף בארץ. בחרתי את דיווה קאפ, אחת משתי האופציות שהובילו באותה תקופה בארץ (ביחד עם מון-קאפ).

איך בחרתי ביניהן? אקראית. 

ומצאתי שהיא התאימה ועבדה יופי.

כעבור שנתיים של שימוש היא נהרסה לי, ופניתי לרכוש אחת חדשה. הפעם היה הרבה יותר מבחר ואני הייתי קצת יותר מנוסה, ואחרי מחקר קצר בחרתי לקנות גביעונית מסוג יוקי ריינבואו.

ואני מרוצה ממנה בדיוק כמו מהדיווה קאפ.

קשה לך לבחור?

המבחר באמת ממש מבלבל! יש הרבה קבוצות ברשת בנושא, יש קוויזים אונליין שנועדו לעזור לך לבחור, טבלאות השוואה מטורפות והמון סרטוני הסבר ומדריכים.

אין לי מושג לכמה נשים באמת היה קושי בהתאמה של הגביעונית. אבל גם אני התקשתי לבחור בפעם הראשונה, לפני ארבע שנים. עד שקראתי מאמר על "איך לבחור גביעונית", שבסופו היה כתוב שלרוב הנשים- רוב הגביעוניות מתאימות. המאמר הציע לי פשוט לבחור את מה שניראה לי.

מהניסיון שלי עם שתי גביעוניות – זה באמת היה נכון. 

אני מקשרת פה למאמר המדובר, שגם מסביר קצת יותר לעומק על בחירת גביעונית. 

לכל המשווקות בארץ יש שאלוני התאמה ואפשר להתייעץ איתן. אפשר גם להתייעץ עם פיזיותרפיסטיות של רצפת האגן, או בקבוצות פייסבוק ייעודיות.

אני קניתי את הגביעונית הראשונה שלי ברוזפדס, האתר שבו קראתי את המאמר, ואת הגביעונית השניה שלי בבוז'ולינו, תראו כמה היא צבעונית.

איך אני משתמשת בגביעונית?

אני משתמשת בגביעונית רק בימים החזקים של המחזור. בימים החלשים יותר אני מעדיפה להשתמש בתחתוני מחזור.

לפני השימוש הראשון בחודש אני שוטפת אותה במים וסבון, ומחטאת אותה. הריינבואו קאפ הגיעה עם כוס מיוחדת לחיטוי במיקרו והאמת שזה הרבה יותר נוח בהשוואה להרתחה בסיר מים חמים… אז אם הגביעונית שלך לא מגיעה עם כוס כזאת, שווה להשקיע – הן עולות כמה עשרות שקלים.

אני מרוקנת אותה בערך פעמיים ביום, לפעמים שלוש. בהשוואה לטמפון הגביעונית אוספת הרבה יותר דם, כך שתכיפות הריקון פחותה.

אחרי הריקון אני שוטפת אותה במים וסבון, ומשתמשת שוב.

בסוף המחזור מעבירה אותה חיטוי נוסף, ושומרת בכוס שלה עד החודש הבא.

יש דליפות? לא. כל עוד הגביעונית לא מתמלאת (מעבר לחורים שלה), לא אמורות להיות דליפות.

תחתוני מחזור

טוב, פה מדובר כבר באמת בהברקה! מוצר גאוני שיצא לשוק רק בשנים האחרונות, והאמהות שלנו לא זכו ליהנות ממנו.

תחתוני מחזור הם תחתונים רגילים מבד, שהבד בו עובר איזשהו טיפול שגורם לו להיות סופר סופג! איך זה עובד? אין לי מושג. אבל אני משתמשת בתחתונים שלי כבר מעל שנתיים וזה פשוט עובד!

התחתונים ממש דקים. לא דקים כמו תחתוני כותנה רגילים, אבל הרבה יותר דקים מכל דבר שאת מדמיינת.

אני קניתי את התחתונים שלי מ-Thinx, שם כל התחתונים טבעוניים. לאחרונה חברת מודיבודי הקימה אתר בארץ. מצאתי שיש להם הרבה פחות דגמים טבעוניים.

לא מצאתי תמונות חופשיות לשימוש, אז אני מצרפת כאן סרטון של חברת Thinx כדי שתראו את המוצר.

כמובן שמדובר בפרסומת, ואני לא חושבת שזמן הספיגה באמת כזה מהיר. אבל הנה שוב פרסומת עם דם בצבע ריאליסטי. סך הכל נחמד מאוד.

איך אני משתמשת בתחתוני מחזור?

בימים היותר חלשים, אני משתמשת בהם לבדם, מהבוקר עד הערב. בימים הכבדים של הוסת, אני משתמשת בגביעונית, ותחתוני המחזור יכולים להיות לי לגיבוי, למקרה שאני פוחדת מדליפה בלילה למשל.

ניקיון: אז בכל מקום ראיתי שמומלץ לשטוף ידנית במים קרים לפני הכביסה. לא נשמע לי ביג דיל, אבל הגדלתי ראש והחלטתי להחיל את שגרת הכביסה לחיתולי בד שלי על התחתונים.

אני מכניסה אותם ישר לכביסה מקדימה של 15 דקות, במים קרים עם מעט אבקת כביסה. ואחרי שהן מתייבשות הן מצטרפות לכביסת הבית שלי, בלי מרכך כביסה (שפוגע בספיגה). וזהו. לא מרגישה שזה מוסיף לי סרבול לוסת. אבל כן עוזר אם יש מקום לתלות אותן לייבוש (למשל על תמנון איקאה).

התחתונים יוצאים מהכביסה הזאת נקיים לחלוטין, בלי רמז לריח או כתם, ומוכנים לשימוש הבא. כאמור, אני משתמשת בשגרה הזאת כבר מעל שנתיים על התחתונים ומרגישה בנוח להמליץ עליה. 

תחתוניות בד רב פעמיות

תחתוניות בד

כמו שאמרתי, בעבר הייתי משתמשת בתחתוניות חד פעמיות לאורך כל החודש.

כמו כולן גם אני שמעתי בעבר שדווקא השימוש בתחתוניות הוא לא בריא לנו, ושהכי בריא פשוט ללבוש תחתוני כותנה. בטוח גם שמעת על זה, שכשמפסיקים להשתמש בתחתוניות הצורך בהן יורד.

מה אני אגיד? מבחינתי זה נכון.

במשך כל השנים האחרונות אני מוצאת שאין לי צורך בתחתוניות באופן יום יומי, אלא רק בימים שסמוכים לוסת ובימי הביוץ.

וכן, הרבה יותר נעים להשתמש בתחתוניות בד רכות מאשר בתחתוניות הפלסטיקיות הרגילות.

ניקיון: הן זוכות לאותו טיפול כמו תחתוני המחזור.

שגרת המחזור עם גביעונית, תחתוניות ותחתוני מחזור

מחזור רב פעמי

אם עוד לא עשית את המעבר לרב פעמי, אני ממש מבינה את זה. אני יודעת שזה לא תמיד קל מחשבתית לעשות את המעבר, אבל היום זה באמת מרגיש לי הכי הגיוני וטבעי, וכבר נשמע לי מוזר לעשות אחרת. 

לדעתי, מי שעברה את שלב הרתיעה, שהרעיון נשמע לה מתאים, ויודעת שזה לוקח כמה ניסיונות עד שמתרגלים, תצליח להשתמש במוצרים רב פעמיים ותרגיש שזה קל ונכון לה.

ומה איתך?

אני אשמח לשמוע ממך בתגובות איפה את נמצאת בסקאלה שבין איכסה–אוקי–מעניין–הברקה!

אם יש שאלות בנושא, אשמח לעזור בתגובות.

אפי
אפי

אמא, מינימליסטית, כותבת.

הרשמה לניוזלטר:

14 תגובות

    1. תודה הגר, איזה כיף לשמוע הגר! יאללה להתנסות! ותעדכני ❤️

  1. כתוב מעולה ממש, תודה רבה על זה. חיתלתי בחיתולי בד ועדיין ההזמנה של מוצרים רב פעמיים עבורי תמיד הרתיעה אותי בגלל השגרה השונה והמבחר. הפגת את החששות ואני הולכת להזמין!

    1. יא איך שימחת אותי! אם חיתלת בבד זה ממש קטן עליך! אני לגמרי נותנת להם את אותה שגרה 🙂

  2. אחרי שתקופה אני משתעשעת ברעיון של תחתוני מחזור, לגמרי שכנעת אותי ללכת לקנות.

  3. החודש בדיוק התחלתי להשתמש בתחתוני המחזור והופתעתי לטובה. לוקח קצת זמן לעשות שינוי מחשבתי… אבל אני ממש שמחה על הבחירה, בייחוד מהמקום האקולוגי. העניין היחיד הוא שהעלות של תחתוני המחזור די גבוהה…

    1. איזה כיף לשמוע!
      העלות לדעתי ממש מתבטלת עם הזמן – היום זוג תחתוני מחזור עולה בסביבות 120 ש"ח. כל הזוגות שלי איתי כבר שנתיים וחצי ובמצב מעולה, אז אני מרגישה שבמבחן העלות מול שימוש זה דווקא משתווה.
      בחישוב שלי חבילה של טמפונים עולה כ-30 ש"ח, ובמשך שנתיים צריך לרכוש 24 – 720 ש"ח.
      לי יש ארבעה תחתוני וסת שקניתי במחיר גבוה, כ-180 ש"ח, כלומר סך הכל 720 ש"ח.
      אז עכשיו אחרי שנתיים של שימוש אני אפילו חוסכת. 🙂

  4. איזה פוסט נהדר!!
    אני קודם כל שמחה שאת משתמשת בהגיינה נשית רב פעמית ובכך מצמצמת את הזבל שאת מייצרת ואת טביעת הרגל האקולוגית שלך, ועוד יותר שמחה שהסכמת לחלוק מנסיונך עם הקוראות! (כי כמו שכתבת, וסת זה לרוב נושא שפחות מדברים עליו ומשתפים בו..).
    למרות שאני בעצמי כבר חמש שנים משתמשת בתחתוניות בד , עדיין נהניתי מאוד לקרוא אותך כי (כמו תמיד בפוסטים שלך) את מפרטת, מסבירה, מביאה קישורים רלונטיים וכותבת כה נגיש ומעניין..הקיצר תענוג.

    1. תודה לורליי על התגובה שלך. ❤️ מעולה לי לדעת שגם מי שכבר כן מכירה את העולם הזה עדיין מוצאת ערך בדברים שלי.

  5. תודה על המאמר הזה!
    כבר תקופה אני רוצה לעבור לרב פעמי וחוששת.
    למה את לא משתמשת בתחתון בימים הראשונים?
    הם לא סופגים מספיק טוב?

    1. היי שמרית!
      התחתונים סופגים טוב מאוד, אני משתמשת בהם בכיף בימים הראשונים.
      הם כן קצת שונים בתחושה מתחתונים רגילים.
      ככל שהזמן עובר אני מוצאת שיותר נעים לי פשוט להשתמש בגביעונית. 🙂
      זה כל הזמן משתנה, ממש ממליצה לך פשוט להתחיל ממשהו ולראות איך את מתחברת. 🙂

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

רוצה עוד מינימליזם?

כדאי להירשם לניוזלטר. אני שולחת עדכון אחת לחודש.

רוצה עוד מינימליזם?

כדאי להירשם לניוזלטר!

אני שולחת עדכון אחת לחודש.